Šta se krije iza swipe-a na Tinderu?

 

Da li biste dopustili da od pokreta prsta na ekranu zavisi vaš ljubavni život? Tinder je digitalni alat koji je promenio način na koji ljudi pronalaze ljubav. Zamišljen je kao aplikacija za upoznavanje, koja na jednostavan, brz i neobavezujući način obezbeđuje uzbudljive susrete sa potencijalnim partnerima. Ali, šta se zapravo krije iza ovih brzih odluka?

 

  1. Površnost ili dubinska veza?

Vizuelna privlačnost je ključni aspekt na Tinder-u, jer se privlačnost partnera procenjuje na osnovu fotografija, što dovodi do prenaglašavanja spoljašnjeg izgleda, na štetu drugih karakteristika, kao što su ličnost, vrednosti i interesi. Korisnici na osnovu malog broja informacija donose odluku o tome da li im se neko dopada ili ne. S druge strane, primorani su da naglašavaju površne aspekte sebe kako bi privukli potencijalne partnere, što rezultira preteranim filtriranjem informacija o sebi i fotografija. Ovakav stil komuniciranja može dovesti do površnih veza koje se zasnivaju na spoljašnjem izgledu, umesto na dubljem razumevanju, povezanosti i kompatibilnosti.

Ovakav pristup može dovesti korisnike do razvoja iracionalnih uverenja da smo vredni samo ako smo fizički privlačni.

 

  1. Test samopouzdanja?

Osnovna karakteristika Tinder-a jeste brzo ocenjivanje potencijalnih partnera na osnovu fizičkog izgleda. Svaki swipe može biti udarac ili potvrda našem samopouzdanju. Ovakav proces može ozbiljno ugroziti samopouzdanje, posebno ako korisnici ne dobijaju željene reakcije. Neki korisnici mogu doživeti uzbuđenje kada imaju mnogo podudaranja, dok drugi mogu osećati neadekvatnost kada rezultati nisu pozitivni, što dovodi do poremećaja samopouzdanja i samopoštovanja, posebno ako korisnici dovode svoju vrednost u vezu sa brojem podudaranja.                                                            Samopouzdanje i samopoštovanje su ugroženi neprestanim upoređivanjem sa drugima. Gledajući i analizirajući profile drugih korisnika, korisnici se mogu osećati inferiorno ili manje privlačno. Kada se korisnici oslanjaju na broj podudaranja na Tinderu kako bi dokazali svoju vrednost, često mogu stvoriti emocionalnu krizu. Kako korisnici pronalaze ravnotežu između virtuelnog odobravanja i svog samopoštovanja?

 

  1. Evolucija društvenih normi?

Tinder utiče na društvene norme i time oblikuje naše viđenje ljubavi, partnerskih odnosa i romantike. Neobavezni i instant pristup upoznavanju menja tradicionalne norme upoznavanja i stvaranja veza, čineći ih manje obavezujućim. Dostupnost potencijalnih partnera je veća i prevazilazi uobičajeni društveni krug korisnika, dok su se tradicionalno partneri upoznavali preko zajedničkih prijatelja ili aktivnosti. Povećana dostupnost može dovesti do veće selektivnosti u izboru partnera. S druge strane, menjaju se očekivanja u seksualnosti i otvaranje mogućnosti nekonvencionalnih oblika odnosa, poput prijateljstva sa povlasticama. Kreiranje online identiteta može, ali i ne mora biti u saglasnosti sa identitetom izvan digitalnog sveta, što utiče na kvalitet društvenih interakcija.

 

Ko se krije iza swipe-a?

 

Kroz psihološku analizu pokušavamo da razumemo psihološke obrasce koji leže ispod površine, osvetljavajući raznolikost ljudskih osobina koje se skrivaju iza svakog swipe-a.

 

  1. Ekstroverzija

Korisnici Tindera pokazuju visok stepen ekstroverzije, što podrazumeva veću sklonost ka društvenim interakcijama, spremnost na avanturu i uživanje u novim iskustvima, što se u digitalnom svetu manifestuje kroz objavljivanje fotografija koje prikazuju aktivnosti poput putovanja i čestih izlazaka.

  1. Otvorenost prema iskustvima

Radoznali su i otvoreni prema novim idejama i spremni su za upoznavanje različitih ljudi. Često objavljuju fotografije svojih hobija ili posete umetničkim događajima.

  1. Savesnost

Savesnost nije dominantna osobina kao prethodne dve, ali određeni broj korisnika Tindera pokazuje izraženost ove crte ličnosti, koja se u digitalnom svetu manifestuje kroz objavljivanje informacija o karijeri, obrazovanju ili hobijima koji zahtevaju posvećenost.

  1. Neuroticizam

Visok stepen neuroticizma uključuje osobe koje su sklone anksioznosti, depresivnosti ili emocionalnoj nestabilnosti. Njihovo prezentovanje u svetu Tindera možda neće biti eksplicitno, ali se u opisima koji oni nude mogu uočiti nesigurnosti i preosetljivost.

  1. Mračna trijada

Neki korisnici mogu imati izražene crte narcizma, makijavelizma i psihopatije i oni su skloni manipulaciji, egocentrizmu i manjku empatije, što se može videti po njihovom stilu komunikacije, a najeskstremniji primer je prikazan u filmu The Tinder Swindler.

 

Zašto swape-ujemo?

 

Istraživanja pokazuju da su motivi za korišćenje Tindera raznovrsni i kompleksni. Dok žene često koriste aplikaciju radi socijalizacije, zabave ili traženja ozbiljnih veza, muškarci češće tragaju za neobaveznim susretima i putovanjima. Mladi studenti često koriste Tinder iz radoznalosti i želje za istraživanjem svoje seksualnosti, dok stariji korisnici često teže zadovoljstvu.

 

Tinder: Da, ne, možda?

 

Tinder je alat koji može olakšati upoznavanje i povezivanje sa drugima, ali treba naglasiti važnost razvijanja racionalnih perspektiva i fleksibilnost u prilagođavanju društvenim normama. Važno je da korisnici budu svesni prednosti i nedostataka i u skladu sa tim da prilagode svoja očekivanja koja će podržati njihovo emocionalno blagostanje.

Kroz proces psihoterapije, pojedinci uče da cene sebe i svoje vrednosti nezavisno od povratnih informacija koje dobijaju putem aplikacija za upoznavanje, ali i da aktivno grade zdrave i autentične odnose sa drugima. Osim toga, može pomoći u racionalnijem pristupu korišćenja Tindera i sličnih aplikacija, što rezultuje učinkovitijim i zadovoljavajućim iskustvima u pronalaženju ljubavi i povezivanju sa drugima. Možda je vreme da se zapitamo da li je ljubav zaista laka kao jedan swipe.

 

Autor: Doc. dr Tamara Đorđević

Psiho Ludens

Centar za psihološku podršku, psihoterapiju i edukaciju

© 2024 Psiho Ludens, All Rights Reserved